Potencjalny wplyw polityki Nowego Jorku na napoje slodzone

Niedawno w Nowym Jorku zaproponowano politykę, która zabraniałaby sprzedaży większości napojów słodzonych cukrem w ilości ponad 16 uncji we wszystkich restauracjach, w tym restauracjach szybkiej obsługi1. Napoje te uznano za przyczynek do otyłości. Oceniliśmy potencjalny wpływ tej polityki na spożycie kalorii z napojów w restauracjach typu fast food.
Połączyliśmy dane z dwóch oddzielnych badań, w których otrzymano rachunki od konsumentów w restauracjach fast-food, w tym 1624 rachunki, które zawierały napój (z wyłączeniem koktajli mlecznych) z trzech różnych restauracji typu fast-food w czterech oddzielnych miastach (New York City, Newark, New Jersey, Filadelfia i Baltimore) od 2008 r. Do 2010 r.2-4 Z tymi paragonami, odpowiednią ankietą z obu badań oraz danymi ze strony internetowej każdej restauracji, udało nam się ustalić liczbę kalorii w każdym zakupionym napoju.
Rysunek 1. Rysunek 1. Zmiany kalorii z napojów słodzo nych cukrem zgodnie z transakcją. Zmiany kalorii ze słodzonych cukrem napojów zakupionych w restauracjach szybkiej obsługi są pokazywane, gdy konsumenci przechodzą na napoje o pojemności 16 uncji, a reszta zakłada zakup 32 uncji lub dwa napoje o pojemności 16 uncji. Pionowe kreski wskazują 95% przedziały ufności.
Jeśli te zasady zostałyby wdrożone, maksymalny rozmiar dla wszystkich słodzonych cukrem napojów dostępnych do zakupu wynosiłby 16 uncji. Obliczyliśmy zmianę liczby kalorii ze słodzonych cukrem napojów na transakcję, jeśli różne proporcje losowo wybranych konsumentów, którzy kupili napój objęty polisą, kupili rozmiar 16 uncji, a nie większy rozmiar; wszyscy inni konsumenci mieli zakupić dwa napoje o pojemności 16 uncji (łącznie 32 uncje) (rysunek 1). Dla każdej możliwej zbadanej proporcjonalnej zmiany wykonano 1000 symulacji rozruchowych w celu wygenerowania 95% przedziałów ufności. Przeprowadziliśmy symulacje dla wszystkich napojów w transakcji i ponownie dla napojów słodzonych cukrem, które podlegały polisie.
Ze wszystkich zakupionych napojów 62% podlegałoby polisie. Bez tej polityki średnie (? SD) kalorie ze słodzonych cukrem napojów na konsumenta wynosiły 197 ? 113 kcal. Jeśli 100% konsumentów przejdzie na 16 oz, a 0% konsumentów kupi 32 uncje, wynikająca z tego zmiana wyniesie -63 kcal (95% przedział ufności [CI], -61 do -66) na konsumenta. Jeśli 30% konsumentów przejdzie na 16 uncji, spadek nie będzie statystycznie odróżnialny od zera. Tylko jeśli 80% lub więcej konsumentów kupiłoby 32 uncje, wzrośnie ilość kalorii ze słodzonych napojów słodzonych. Gdy rozważaliśmy tylko zakupy napojów słodzonych cukrem objętych polisą, średnia kaloryczna z napojów wynosiła 230 ? 86 kcal na konsumenta. Różnica w kaloriach, gdyby 100% tych konsumentów zmieniono na 16 uncji, wynosiłaby -74 kcal (95% CI, -78 do -71) na konsumenta.
Dostarczamy dane na temat wi elu możliwych reakcji konsumentów na politykę dotyczącą napojów słodzonych cukrem w restauracjach typu fast food. W większości, ale nie wszystkich naszych symulacji, polityka wydaje się być związana ze spadkiem kalorii ze słodzonych cukrem napojów zakupionych w restauracjach typu fast food.
Brian Elbel, Ph.D., MPH
New York University School of Medicine, Nowy Jork, NY
Brian. org
Jonathan Cantor, MPA
Tod Mijanovich, Ph.D.
New York University Robert F. Wagner Graduate School of Public Service, Nowy Jork, NY
Formularze ujawnień dostarczone przez autorów są dostępne wraz z pełnym tekstem tego listu na stronie.
4 Referencje1. Nowy Jork Departament Zdrowia i Higieny Psychicznej. Ogłoszenie o wysłuchaniu publicznym: proponowana zmiana art. 81 (przygotowanie żywności i zakłady spożywcze) Kodeksu zdrowia stanu Nowy Jork (www.nyc.gov/html/doh/downloads/pdf/notice/2012/amend-food -establishments.pdf).

2. Elbel B. Konsumenckie oszacowanie zalecanych i rzeczywistych kalorii w restauracjach typu fast food. Otyłość (Silver Spring) 2011; 19: 1971-1978
Crossref Web of Science Medline
3. Elbel B, Gyamfi G, Kersh R. Wybór fast-food dla dzieci i młodzieży oraz wpływ oznaczania kalorii: naturalny eksperyment. Int J Obes (Lond) 2011; 35: 493-500
Crossref Web of Science Medline
4. Elbel B, Kersh R, Brescoll BL, Dixon LB. Oznaczanie kalorii i wybory żywieniowe: pierwsze spojrzenie na skutki dla osób o niskich dochodach w Nowym Jorku. Health Aff (Millwood) 2009; 28: w1110-w1121
Crossref Web of Science Medline
Materiał uzupełniający
(17) [patrz też: Implanty Stomatologiczne, kardiolog dziecięcy, stomatologia estetyczna ]

[patrz też: kardiolog ciechanów, allegro charytatywnie, leki od a do z ]