Jedzenie orzeszków u niemowlat zagrozonych alergia na orzechy

W badaniu  na temat alergii na orzechy  (LEAP) Du Toit i in. (26 lutego) zwróciły wiele uwagi na rosnącą powszechność alergii na orzeszki ziemne na całym świecie. W krajach takich jak Stany Zjednoczone i Chiny, które są największymi producentami i konsumentami orzeszków ziemnych, rośnie liczba pacjentów z alergią na orzeszki ziemne, w porównaniu z liczbą w krajach o niskiej produkcji i konsumpcji orzeszków ziemnych.3. Zwiększenie ekspozycji środowiskowej może być kluczowym czynnikiem uczulenia, niezależnie od przyjmowania doustnego. Proponujemy, że w przypadku braku ekspozycji na środowisko, wczesne spożywanie orzeszków ziemnych może nie mieć znaczenia. Indukcja tolerancji poprzez doustne podawanie antygenów, zwana także doustną tolerancją, została pokazana wiele lat temu, 4 ale jej zastosowanie kliniczne nie powiodło się z powodu niezdolności do zmiany klasy odpowiedzi immunologicznej w presensytowanym gospodarzu.5 PoniewaÅ  ¼ nie wiemy, jak wcześnie jest wystarczająco wcześnie, aby rozpocząć konsumpcję przed uczuleniem, być może popychamy prezentację do starszego wieku lub przygotowujemy etap eozynofilowego zapalenia przełyku.6  Laura Noonan, MSN  Oral Alpan, MD  O & O Alpan, Fairfax, VA  com  Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. <!–more–> 6 Referencje1. Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, i in. Losowa próba spożycia orzeszków ziemnych u niemowląt zagrożonych alergią na orzeszki ziemne. N Engl J Med 2015; 372: 803-813  Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline  2. Revoredo C, Fletcher S. Światowy rynek orzeszków ziemnych: przegląd ostatnich 30 lat. Maj 2002   3. Kaya A, Erkocoglu M, Civelek E, Cakir B, Kocabas CN. Częstość występowania potwierdzonej alergii pokarmowej za pośrednictwem IgE wśród nastolatków w Turcji. Pediatr Allergy Immunol 2013  ; 24: 456-462  Crossref Web of Science Medline  4. Chen Y, Inobe J, Marks R, Gonnella P, Kuchroo VK, Weiner HL. Obwodowa delecja komórek T reagujących na antygeny w tolerancji doustnej. Naturę 1995; 376: 177-180  Crossref Web of Science Medline  5. Trentham DE, Dynesius-Trentham RA, Orav EJ i in. Wpływ doustnego podawania kolagenu typu II na reumatoidalne zapalenie stawów. Science 1993; 261: 1727-1730  Crossref Web of Science Medline  6. Alpan O, Rudomen G, Matzinger P. Rola komórek dendrytycznych, limfocytów B i M w odpowiedzi immunologicznej ukierunkowanej na jelita. J Immunol 2001; 166: 4843-4852  Crossref Web of Science Medline  Rysunek 1. Rycina 1. IgE swoiste dla orzechów w badaniu LEAP. Pokazano transformowane logistycznie poziomy IgE swoistej dla orzechów ziemnych u dzieci, które miały ciężką egzemę, alergię na jajka lub oba jako niemowlęta i które zostały losowo przydzielone do spożycia lub unikania orzeszków ziemnych do ukończenia 5 lat. Wszystkie dzi  eci miały negatywny wynik pod względem wrażliwości na ekstrakt z orzeszków ziemnych podczas testów skórnych. Dolne i górne granice pól oznaczają 25 i 75 percentyle, z poziomą linią wskazującą medianę. Diamenty reprezentują środki; paski represent przedstawiają wartości maksymalne i minimalne. Wartości P dla porównania między unikaniem orzeszków ziemnych a spożyciem orzeszków ziemnych obliczono za pomocą testu t-Studenta.  Badanie LEAP zaprojektowano tak, aby zrozumieć, jak zapobiegać alergii na orzeszki ziemne.1 Byłoby dobrze mieć łatwy do zmierzenia obiektywny wskaźnik alergii na orzeszki ziemne w świetle otwartego leczenia i quasi-otwartych wyzwań. Kiedy zapoznałem się z publicznie dostępnym zestawem danych LEAP, byłem zaskoczony, że znalazłem niższe poziomy immunoglobuliny E specyficznej dla orzechów ziemnych w grupie unikania (rysunek 1). Czy autorzy mogą to wyjaśnić?  Linus B. Grabenhenrich, MD, MPH  Charité-Universitätsmedizin Ber  lin, Berlin, Niemcy  linus. de  Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.  Odniesienie1. Du Toit G, Roberts G, Sayre PH, i in. Identyfikacja niemowląt z grupy wysokiego ryzyka alergii na orzeszki ziemne: badanie przesiewowe wczesnego uczenia się o alergen orzechowy (LEAP). J Allergy Clin Immunol 2013; 131: 135-143  Crossref Web of Science Medline  Wyniki Du Toit et al. podnieść kwestię, czy jest to zmniejszenie lub nieobecność matczynej konsumpcji orzeszków ziemnych podczas ciąży i laktacji, która leży u podstaw niedawnego dramatycznego wzrostu częstości występowania alergii na orzeszki ziemne. Ponieważ konsumenci w krajach rozwiniętych jedzą więcej paczkowanych przekąsek węglowodanowych, konsumpcja orzechów wyszła z mody. Jeśli jest to przyczyną zwiększonej częstości występowania alergii na orzeszki ziemne, wówczas zwiększone spożycie orzeszków w czasie ciąży może być bezpieczniejszym rozwiązaniem dla   odwrócenia tego trendu niż [więcej w: ginekolog, leczenie psychoterapeuta, paradontoza leczenie ]

[hasła pokrewne: gastrolog włocławek, cad kardiologia, przegladarka skierowan ]